Шевченківські читання у районній бібліотеці для дітей

2016-03-23

/Files/images/учасники Шевченківських читань.JPG

Шевченківські читання у районній бібліотеці для дітей

Нещодавно у Володарській районній бібліотеці для дітей пройшли Шевченківські читання. В заході взяли участь читачі нашої бібліотеки, учні 2-6 класів Володарських шкіл. Окрему подяку висловлюємо бібліотечним працівникам шкіл № 1 та № 2 – Мовчан А.Г і Бойко Л.А., які прийшли разом зі своїми вихованцями. Присутніми на зібранні були також начальник районного відділу культури, туризму та з питань релігій Міняйло С.М. і директор районної бібліотечної системи Кошова Н.С.

«Реве та стогне Дніпр широкий…»…Цими словами з поеми «Причинна» розпочинається «Кобзар» великого Тараса. З цих слів йде початок Шевченка, як поета. Такі прості, доступні і водночас геніальні рядки стали і відомою народною піснею, і символом України, її другим гімном, яку знають в усьому світі.

Доля Тараса Шевченка булатяжкою: кріпацька неволя, рання смерть батьків, прислужування в пана-кріпосника Енгельгарда, злидні, голод,згодом, переслідування і заслання. Та, навіть, терплячи велику нужду, Тарас був цілеспрямованим, любив свою малу батьківщину, свою Україну, свій народ.

Чому Шевченко назвав свою першу книгу «Кобзар». Тому, що кобзар – це народний співець, хранитель народної пам’яті, історії та культури.

Саме з «Кобзаря» юні читці декламували твори Шевченка. Звучали і славнозвісний «Реве та стогне Дніпр широкий…» , і всесвітньовідомий «Заповіт» Шевченка, його Думи, вірші, уривки з поем. Цікавим доповненням до поезій стало звучання музичних творів на слова Тараса Шевченка.

У кожного – свій Шевченко, бо всяк вибирає в його спадщині те, що йому найближче. Це було видно з творів Шевченка, якіобрали самі діти , для прочитання загалу. Тому читаймо Шевченка …

«…Та читайте од слова до слова,

не минайте ані титли, ніже тії коми –

все розберіть…

Та й спитайте тоді себе: що ми?..»

Заступник директора по роботі з дітьми Володарської РБС

Смертенюк С.Ю.

Кiлькiсть переглядiв: 419

Коментарi