Бібліотекарі району відзначили своє професійне свято

2015-09-30

В останній день вересня відбувся виїзний семінар з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек у селі Руде Село. Понад 20 працівників бібліотек гостинно прийняла завідувачка бібліотеки-філії с. Руде Село Луценко Наталія Іванівна.

Розпочався семінар із огляду бібліотеки. Враження були тільки позитивні. Відразу видно, що сюди вклали душу, адже всюди охайно та чисто, на полицях книжки складені та представлені так гарно, що не відвести очей. Також тут є три комп’ютери із доступом до Інтернету та особливий куточок з іграшками для наймолодших читачів. Літературні новинки представлені так оригінально, що не можна намилуватися, і, звичайно, хочеться приходити сюди знову й знов – читати, навчатись та проводити час із користю, адже всі умови для цього створені.

Після огляду бібліотеки з привітанням виступив сільський голова с. Руде Село Федорчук Віталій Борисович, котрий немало сил вкладає у розвиток бібліотеки та культури загалом, адже розуміє, що на цьому зростає наше майбутнє покоління, і потрібно надати можливість діткам розвиватися всебічно, а дорослим - мати змогу завжди почерпнути з джерела мудрості щось корисне для себе, прийшовши в бібліотеку.

Начальник відділу культури, туризму та з питань релігій Міняйло Світлана Миколаївна подякувала за хорошу роботупрацівникам бібліотечних установ району, побажала невичерпної наснаги й терпіння у цей нелегкий длябібліотек час, міцного здоров’я, миру в державі.

У своєму виступі директор Володарської РБС Кошова Наталія Степанівна назвала 10 основних причин чому публічні бібліотеки потрібні населенню:

· Публічна бібліотекаобслуговує всіх жителів протягом їхнього життя, вона найбільш задіяна серед інших муніципальних служб;

· Бібліотечні фонди допомагають людині отримати освіту, займатись самоосвітою протягом життя;

· Це єдине багаторічне і найбільш повне зібрання довідників, словників, енциклопедій, тут їх більше, ніж є у книжковому магазині;

· Це єдиний заклад, куди відкрито доступ дошкільнятам, які через книгу вчаться пізнавати світ;

· Тільки в публічній бібліотеці школярі можуть отримати книгу під час канікул, ввечері та у вихідні дні, а діти, які активно читають, більш успішні в житті;

· Для жителів – це єдиний доступний засіб отримати вичерпну інформацію, необхідну для особистих, сімейних чи службових потреб;

· Допомагає громадянам економити гроші: книги не треба купувати, а інформація надається безоплатно;

· Сприяє економічному розвитку своєї громади: підприємці приймають кращі рішення, службовці підвищують професійний рівень, бажаючі отримують можливість знайти новий шанс у житті;

· Підвищує культурний рівень населення, надає бажаючим можливість спілкування, допомагає знайти розраду, забезпечує інші різні потреби;

· Бібліотека не просто зібрання книг, тут є персонал, який ці зібрання систематизує, підтримує у робочому порядку та допомагає людям користуватись ними.

Щоб підтверджувати свою корисність для жителів, знайти підтримку владних структур та населення ми постійно повинні займати активну життєву позицію, бути наближеними до конкретних людей, враховувати їхні інтереси і потреби, поступово стаючи необхідною складовою соціальної сфери регіону.

Родзинкою цього семінару була зустріч членом Національної спілки письменників України Литовченко Галиною Григорівною, яка проживає в Криму, але родом із с. Руде Село. Вона щиро привітала бібліотекарів та була в захопленні від того, що знову на батьківщині, в рідному селі, а головне – презентувала нову збірку своїх творів під назвою «Криниця пам’яті». Ця світла жінка зарядила гарним настроєм всіх навколота щедро подарувала по декілька примірників різних збірок для бібліотек району. Тепер всі охочі зможуть прочитати найновіші творіння письменниці.

Наступним кроком був похід до Свято-Троїцької церкви. Усі змогли помолитись біля чудотворної ікони Матері Божої та послухати історію храму, самої ікони та про випадки зцілення людей, котрі приходили сюди просити здоров’я.

Напередодні свята у Володарському районі відбувся об’їзд бібліотек за участі начальника відділу культури, туризму та з питань релігій С.М.Міняйло та провідного методиста Володарської районної бібліотечної системи М.Ф.Шкуренко. Метою цього заходу була перевірка організованості роботи бібліотек та їх працівників. Адже сьогодні бібліотеки на селі – це вогники доброти, культури та освіченості нашого народу. Люди, приходячи сюди, повинні, в першу чергу, отримувати моральне задоволення. Тут має бути так, щоб люди хотіли повертатися.

З цим нелегким завданням успішно справились працівники бібліотек таких сіл як Завадівка, Косівка, Руде Село, Тарган, Березна, Городище-Пустоварівське, Зрайки, Біліївка, Пархомівка, Рогізна. Дуже добре, що майже половина із оглянутих бібліотек, ввійшли до списку найкращих. Це гарний показник, а також стимул для тих, хто вже на наступний рік зможе поповнити цей список.

Бібліотекарі щодня підтримують гарну атмосферу та порядок у світлицях мудрості. Але не тільки від них залежить вигляд та функціональність бібліотек, адже потрібно робити ремонти, підписки на періодичні видання, оновлювати книжкові фонди тощо. Тут на допомогу приходять спонсори, голови сільських рад, приватні підприємці та звичайні люди, які приносять книги до бібліотек або допомагають робити ремонт. Усі вони роблять неоціненний внесок у культуру і розвиток сіл. Добре що є небайдужі, які це розуміють і навіть у скрутний час намагаються чимось допомогти, зокрема: Каплун М.С., Романчук Л.В., Цісельський М.Й., Арушанян С.Г., Павлюк В.С., Бевза В.М., Богатир М.М., Лапіцький Г.Г.

Кiлькiсть переглядiв: 285

Коментарi