Майстри культури та бібліотечної справи підвищували кваліфікацію

2015-06-25

/Files/images/PICT0109.JPG

Майстри культури та бібліотечної справи підвищували кваліфікацію

Протягом останніх десятиліть увага до культосвітніх закладів була недостатньою. Сьогодні в сучасних умовах вона різко зменшилася, бо, як кажуть, не на часі. Всілякими утисками, як-то урізання робочої ставки, заробітної плати, скорочення, знижується роль працівників культури та бібліотечних фахівців. Але не потрібно забувати, що саме вони своєю свідомістю,відданістю справі сіють у душі українців зернини духовності, любові до рідної землі й традицій народу. І, можливо, якби культурний рівень наших громадян, особливо на сході країни, був вищим, вони б не ковтали неправдиву пропагандистську наживку від північного сусіда, не впустили б ворога на рідну землю, не зненавиділи б українську мову та й все українське.

Наразі ж, на превеликий жаль, усім культосвітнім працівникам потрібно практично виживати, щоб залишитися на робочому місці, щоб у селі, селищі, місті не закрили бібліотеку чи будинок культури, щоб не згасло свічадо української духовності. Для цього ми постійно підвищуємо свій професійний рівень. Нагодою для цього нещодавно стали обласні курси підвищення кваліфікації культосвітніх працівників, які проводяться раз на 3-5 років, відповідно до комплексного плану обласного управління культури Київської облдержадміністрації. Щоправда, цього разу курси відбулися у вигляді виїзних занять на базі районного будинку культури та центральної районної бібліотеки. Ці курси практично охопили усю галузь. Навчалися працівники і викладачі музичної школи, бібліотек, будинків культури.

Як вижити в умовах сьогодення й підвищити свій професійний рівень, працівникам культури розповідали досвідчені фахівці. Лекції, консультації, практичні заняття та методичні рекомендації надавали кандидати наук, професори, викладачі, спеціалісти з Міністерства та управління культури, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв та Київського національного університету культури і мистецтв.

Під час курсів було охоплено всі основні напрямки культосвітньої діяльності а також читалися лекції з питань педагогіки, психології, економіки, права. Зокрема, цікавими для слухачів стали лекції директора Державної бібліотеки України для юнацтва Георгія Саприкіна про роботу бібліотек України та зарубіжжя, заступника директора з наукової роботи цієї ж бібліотеки Тетяни Сопової, котра доповідала про правову культуру молоді та виховання її бібліотечними засобами. Особливо цікавою та змістовною була лекція завідувачки відділу Державного закладу «Національна парламентська бібліотека України» І.О.Цуриної«Публічні бібліотеки та їхня роль у суспільстві», в якій говорилося про проблеми публічних бібліотек України, обґрунтовано 10 основних причин чому ПБ потрібні населенню, визначено місію, функції, соціальну роль публічних бібліотек.

Рівень організації та проведення підвищення кваліфікації отримали позитивну оцінку всіх учасників. Незважаючи на різний стаж роботи за спеціальністю, кожен мав нагоду долучитися до нових надбань у своїй справі, знайти відповіді на запитання, а відтак піднятися на новий щабель у професійному зростанні.

/Files/images/PICT0097.JPG/Files/images/PICT0102.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 265

Коментарi